Thursday, September 5, 2013

ANGKARA 20 Sen

“Saya tak nak jawab soalan bodoh yang dia utarakan. Dia memang bodoh budak ini.” Demikianlah ulasan spontan oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz sebagai membidas cadangan yang diajukan oleh Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli yang mencadangkan agar menteri menggunakan duit sendiri untuk mengisi minyak. (malaysiakini.com, Sep. 3 2013)

Susahnya untuk mencari pemimpin yang bukan sahaja berjiwa rakyat, tetapi juga dapat merasa denyut keperitan rakyat serata. Bermula dari bangun pada awal pagi, membanting tulang dan memerah keringat demi sesuap rezeki, sehinggalah merehatkan diri di malam hari. Besoknya episod sama akan berulang kembali.

Susahnya untuk mencari pemimpin yang hidupnya dikorbankan untuk rakyat jelata, bukannya rakyat hidup berkorban untuk mereka. Setiap sen yang mereka perolehi diberikan kepada negara dengan harapan pemberian itu berbaloi. Sayangnya, sebahagian pemimpin merasakan bahawa pegorbanan mereka lebih hebat berbanding rakyat jelata, maka itu segala aktiviti kehidupan mereka ditanggung oleh negara. Termasuk tidur dan lelap serta tutur dan kata, semuanya dibayar oleh negara rentetan daripada sumbangan beliau sebagai pemimpin negara.

Demikianlah susahnya untuk mencari pemimpin yang sanggup ketawa dan menangis bersama rakyat. Hidup sebagaimana hidupnya rakyat yang dipaksa membayar segala bil dan hutang untuk melukut di tepi gantang.  

Lantaran itu, saya amat bersetuju agar menteri dan sesiapa sahaja yang berkorban untuk negara perlulah membayar sendiri harga pengorbanannya agar lebih memahami situasi tersebut.

Seandainya kehidupan mereka ditanggung segala, bermula dari sarapan pagi sehingga makan dinihari, bermula daripada bil api dan air, semuanya juga ditanggung, maka soalan ‘bodoh’ kita utarakan, bilakah masa mereka hendak menikmani duit gaji dan elaun yang mereka perolehi ?

Kita paham bahawa tugas seorang pemimpin adalah besar dan perlu banyak kemudahan. Namun, jika balasan kemudahan yang diperolehi itu bayarannya adalah sebuah kesengsaraan, maka ini adalah suatu kepincangan yang tiada bernoktah.

Dari itu, mereka tidak kisah dengan kenaikan harga ayam, dengan meningkatnya harga minyak serta kos perumahan yang melambung-lambung dek kerana mereka perolehi semuanya secara percuma yang dibayar atas nama rakyat.

Justeru, amat malang sekali andainya ketawa riang seorang pemimpin itu disambut dengan esak tangis rakyat melata. Apa mereka peduli tentang rakyat, asalkan tidur bangun mereka melimpah ruah dengan kemewahan.

Dalam Sinar Harian hari ini pula, Tun Dr Mahathir Mohamed menggesa kerajaan agar jangan terlalu boros bagi mengimbangi kedudukan kewangan negara. Ini merupakan gesaan yang baik dari seorang yang berpengalaman dalam menangani isu ekonomi negara.

Alangkah bagusnya juga jika Tun tidak lupa untuk menasihatkan diri sendiri. Jika tiada kelompok elit dan kapitalis seumpama mereka yang meratah khazanah negara, berselindung di sebalik pembangunan, sudah pasti pendapatan negara akan bertambah ruah. Kebanyakan aset negara adalah milik kapitalis Melayu yang beraja di mata bersultan di hati. Apabila negara berdepan dengan kemelut ekonomi, maka rakyat turut dilibatkan. Sebaliknya apabila memperolehi pulangan yang berlipat ganda, katanya ini adalah hasil usaha mereka dan tidak boleh untuk dikongsi bersama.

Kapitalis Melayu masih wujud dan akan terus wujud. Kapitalis ini akan bertambah parah apabila menjadikan pangkat dan politik sebagai batu loncatan demi kelangsungan dan kepuasan materialistik mereka. Lihat sahaja dengan bercambahnya laluan bertol yang mampu memungut jutaan ringgit daripada rakyat selaku pengguna marhaen. Bayaran tanpa berkesudahan, sekali sekala diberi diskaun sebagai penjinak agar terubat luka di dada, padahal untungnya sahaja sudah berganda-ganda. Siapa yang mengaut keuntungan itu, jika bukan puak kapitalis ?

Kumpulan kapitalis ini bersuara kembali rentetan daripada kenaikan harga minyak. Kata Tan Sri Abdul Taib Mahmud, kenaikan tersebut demi kedudukan kewangan negara.

Masing-masing ingin berwatak baik sebagai mengendur ketegangan rakyat. Datin Seri Rosmah Mansor telah menyumbang RM515,000 kepada Tabung Hari Pahlawan 2013.

Bahkan ada pula yang bertindak sebagai pembela. Oleh itu, kerajaan perlu mengurangkan perbelanjaan berikutan kenaikan harga bahan api untuk menunjukkan bahawa ia serius dalam mengurangkan defisit fiskal. Demikianlah cadangan yang diutarakan oleh Khairy Jamaluddin.

Kita akan lihat apa tindakan yang bakal diambil oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan apabila pemaju akan meningkatkan harga rumah sehingga 10 peratus. Jika sebelum ini jawapan beliau bahawa ianya bukan di bawah kemampuan kita, kerana kita hanya mengawal rumah yang berkos rendah sahaja.

Kita juga akan turut mendengar jalan penyelesaian oleh Tan Sri Syed Hamid Albar selaku Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam apabila bas hendak menaikkan tambang. Katanya (nanti) kita akan berbincang dengan para pengusaha bas agar tidak membebankan pengguna. Sebaik sahaja selesai berbincang, keputusannya ialah kita tidak mahu syarikat bas menanggung kerugian rentetan daripada kenaikan harga bahan api.

Deretan contoh kapitalis Melayu ini tidaklah sangat berjuang untuk meringankan bebanan rakyat. Mereka lebih suka membela kelompok sekapitalis dengan mereka. Akhirnya, rakyat terpedaya, dibuai sebelum terlena, untuk diabaikan sebaik sahaja tertidur.

Demikianlah hebatnya kuasa kapitalis. 20 sen punya cerita mampu menggegarkan bandar dan desa.

No comments:

Post a Comment