Friday, January 6, 2012

Tunjuk Perasaan di Melaka


Tengahari tadi saya sempat bersolat Jumaat di salah sebuah masjid di negeri Melaka. Saya sengaja pilih masjid ini setelah diperkenalkan oleh sahabat saya untuk bersolat di dalamnya. Ruangannya cukup selesa, angin berderu-deru menjadikan udara begitu nyaman semacam berada di tepi pantai, ahli jemaahnya yang tidaklah terlalu sesak memungkin kita bersolat di saf hadapan mes...kipun datang lewat.

Sesampai sahaja saya di masjid itu, tok khatib baharu sahaja menaiki mimbar. Jelas suara tok khatib, nyaring dan lantang, sukar untuk kita memejamkan mata meskipun terasa mengantuk. Berbeza dengan sesetengah khatib yang mana suaranya makin membuatkan orang terlena.

Kandungan khutbahnya juga selari dengan isu-isu semasa. Banyak memberi penekanan kepada akhlak persaudaraan sesama muslim. Akhlak yang makin hari makin terhakis.

Namun begitu, saya ada beberapa cadangan agar khutbah yang disampaikan itu lebih berbisa.

(1) Tajuknya ialah persaudaraan dalam Islam. Tajuk seumpama ini dah biasa kita dengar. Apa kata kita tukarkan kepada tajuk : "Hidupkan persaudaraan, Hancurkan Perpecahan".

(2) Cara menyampaikan khutbah itu menampakkan sangat bahawa kita sedang membaca teks. Ini menjadikan penyampaian itu tidak real. Eloklah rasanya tok khatib tadi membaca dahulu teks tersebut dengan nada orang bersyarah dan tandakan tempat-tempat yang sepatutnya berhenti dan perlu diberikan penekanan.

(3) Tersalah membaca ayat al-Quran, sepatutnya "al-mu'minin", tetapi dibaca "al-mu'minaat". Begitu juga perkataan "yarham", tetapi dibaca "yarjam". Saya tidak pastilah sama ada teks itu yang silap ataupun tok khatib yang tersalah. Apa pun, ini boleh diatasi dengan hanya memilih ayat-ayat lazim sebagai melengkap rukun khutbah tersebut.

Walau apa pun, sekalung penghormatan untuk tok khatib tadi.

Sebenarnya saya nak ceritakan perkara yang lain, iaitu tunjuk perasaan telah berlaku di masjid tadi. Jangan terkejut pula, tunjuk perasaan itu ialah demonstrasilah (meminjam kata tuan guru Nik Aziz).

Dalam bahasa Arab, demonstari ialah 'muzhaharat', bermakna menunjukkan sesuatu. Memang kita melaksankan perhimpunan pada hari Jumaat adalah untuk menunjukkan sesuatu. Menunjukkan bahawa Islam itu hebat, Islam itu ramai penyokongnya, Islam itu agama yang perlu berada di tengah-tengah masyarakat.

Maka itulah sebabnya, demonstrasi agung akan berlaku setiap tahun pada musim haji. Di kala ini, semua insan akan menunjukkan perasaan masing-masing, perasaan berbangga kerana menjadikan Islam pegangan hidup, perasaan bersyukur dan berterima kasih atas segala ni'mat yang diperolehi, dan pelbagai lagi perasaan yang perlu ditunjukkan agar ianya dijadikan salah satu cabang dakwah kepada manusia sejagat.

Inilah ajaran Islam bawaan Rasulullah saw untuk diamalkan dalam kehidupan seharian. Ajaran yang amat-amat mementingkan berjemaah kerana 'tangan' Allah berada dalam jemaah (يد الله مع الجماعة ).

No comments:

Post a Comment